Islandske lakrisjulekaker

I forbindelse med premiere på Solitude deler jeg denne fantastiske oppskriften på lakrisjulekaker som vi har bakt i mange år i min familie. Disse småkakene holder seg gode veldig lenge. Bak en solid batch og oppbevar i en krukke eller boks så har du noe godt å by på med kaffen i noen uker fremover - eller en gledelig overraskelse til kinopublikum som skal se islandsk film på kino. For eksempel Solitude!

Du trenger:

  • 4 eggehviter

  • 250 gr hvitt sukker

  • 3-4 stk Draumur (fås ofte på kino, utvalgte matbutikker og normal)

Jeg liker å fryse sjokoladen slik at den blir litt enklere å hakke opp - og jeg synes den som er merket sterkur og i brun emballasje er enda bedre enn originalen, men her må du bare prøve deg frem! Begge er grådig gode.

Sett ovnen på 100 grader varmluft og finn frem stekebrett med bakepapir.

Skill eggene forsiktig slik at du har eggehvitene i en ren bakebolle. Bruk kjøkkenmaskin med visp og pisk eggehvitene på middels høy hastighet til de har blitt til hvitt og delvis stivt skum.

Tilsett halvparten av sukkeret og deretter tilsetter du resterende sukker litt og litt. Maskinen jobber i samme tempo. Du skal få en skinnende hvit og stiv marengs etter 4-5 minutter.

Stopp maskinen og tilsett hakket Draumur. Du bestemmer selv hvor mye, men gjøre dette rolig og forsiktig slik at marengsen ikke faller helt sammen.

Bruk to skjeer til å lage små topper på bakebrettene. Jeg var litt lat og lagde dem ganske store (4 x 4 på bakebrettet), men du kan fint lage dem enda mindre slik at de kan spises i et jafs. Sett marengsen inn i ovnen og stek i ca 1-1,5 time - til marengsene er helt tørre. Du kan steke flere brett samtidig.

La dem kjøle seg ned og gjerne tørke litt ekstra på kjøkkenbenken i noen timer. Hvis du begynner å flytte på dem mens de er varme vil sjokoladen i bunnen av marengsen bli liggende igjen på stekebrettet og det må vi unngå, det er jo den som er så digg! Når de er kalde putter du dem i en boks eller krukke og vips så har du noen nydelig småkaker å by på!